Φίλα με να σε Φιλώ Για να Ζούμε Καλύτερα

Ετυμολογικά, το μεσαιωνικό, ουσιαστικό φιλί προέρχεται από το έναρθρο αρχαίο απαρέμφατο «το φειλείν» του ρήματος «φιλώ», το οποίο κατά μία υπόθεση προέρχεται από το ινδοευρωπαϊκό b(e)eit που σημαίνει “κοντά”.

Πόσο κοντά άραγε μας φέρνει ένα φιλί με ένα άλλο πρόσωπο , τι μηνύματα δίνει και τι διεργασίες γίνονται στο σώμα μας.

Σύμφωνα με λεξικό του Γ. Μπαμπινιώτη, το φιλί είναι: Η επαφή των χειλιών με τα χείλη ή άλλο σημείο του σώματος άλλου προσώπου ως έκφραση αγάπης, ερωτικού πόθου κ.λ.π.


Πέρα από ορισμούς, όμως, το φιλί μπορεί να σημαίνει τόσα παραπάνω… Το χειροφίλημα, για παράδειγμα, το οποίο συνηθιζόταν στο παρελθόν πάντα εκ μέρους των ανδρών, δείχνει θαυμασμό, το φιλί στο μάγουλο εκφράζει συνήθως φιλικά αισθήματα, ενώ στον λαιμό σημαίνει πάθος.

Το πιο σύνηθες φιλί στα χείλη δείχνει αγάπη, ενώ στη μύτη και στα αυτιά συνήθως υποδεικνύει παιχνιδιάρικη διάθεση. Το φιλί στο μέτωπο πατρική αγάπη .

Ας δούμε όμως κάποια πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για το φιλί και τις επιδράσεις του όταν το δίνουμε ή το δεχόμαστε.

Ο μέσος άνθρωπος περνά δυο εβδομάδες από τη ζωή του φιλώντας .

Το 70%όσων είναι από 16 εως 24 ετών σήμερα είχαν δώσει το πρώτο τους φιλί πριν τα 15.

ένα σύντομο φιλί καίει 3 θερμίδες . Ένα φιλι ενός λεπτού κάιει 26 θερμίδες.

στης 16 Ιουλίου 1439 ο βασιλιάς Ερρίκος ο 6ος απαγόρευσε το φιλί στην Αγγλία για να παρουσιάσει την εξάπλωση της Πανούκλας στο βασίλειο. Σας θυμίζει κάτι πολύ πρόσφατο που ζούμε παγκόσμια με λόγο του covid ;

Περισσότεροι από 400.000 τουρίστες συγκεντρώνονται για να φιλήσουν την πέτρα Blarney κοντά στο Κόρκ της Ιρλανδίας κάθε χρόνο . καθιστώντας την το πιο ανθυγιεινό τουρίστα στον κόσμο.

100 φορές πιο ευαίσθητα είναι τα χείλη από τα άκρα των δακτύλων

90% είναι το ποσοστό των ανθρώπων στον κόσμο που φιλιούνται στα χείλη (προ πανδημίας)

ένα φιλί απαιτεί τον συντονισμό 146 μυών συνολικά. 134 από αυτούς είναι ορθοστατικοί και 12 του προσώπου.

Το πρώτο φιλί: Ποιος ξεχνά το πρώτο του φιλί; Ακόμα κι αν το δώσαμε πριν τα δεκατέσσερα χρόνια μας, όπως κάνει το 50% όλων των ανθρώπων, είναι μία στιγμή που πάντα θα θυμόμαστε.

– Φιλιά για υγιή δόντια: Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα φιλιά βοηθούν στην προστασία των δοντιών, καθώς το επιπλέον σάλιο που παράγει το στόμα μας τα καθαρίζει.

– Φιλ-αθώνιο Ρεκόρ: Το 2008 περίπου 20.000 ζευγάρια συγκεντρώθηκαν σε κεντρική πλατεία της Πόλης του Μεξικού για να δώσουν ταυτόχρονα φιλιά αγάπης.

– Φιλιά και χρώματα: Κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν πως όταν φιλάμε ένα άτομο που έχει το ίδιο χρώμα μαλλιών με το δικό μας, το αποτέλεσμα είναι ένα πολύ πιο παθιασμένο φιλί.

– Βραδινά φιλιά: Άλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν πως ο εγκέφαλός μας έχει ειδικούς νευρώνες που μας βοηθούν να εντοπίζουμε τα χείλη του άλλου στο σκοτάδι.

Οι γυναίκες φιλούν 29 άνδρες, κατά μέσο ορό, μέχρι να παντρευτούν. Οι 28 παραμένουν βάτραχοι.

Σύμφωνα με έρευνα, οι άντρες είναι περισσότερο επιλεκτικοί στο ποια γυναίκα θα φιλήσουν παρά με ποια θα κάνουν σεξ. Το αποτέλεσμα αυτό υποδηλώνει ότι για αυτούς το φιλί είναι συνυφασμένο με την αγάπη. Τι γλυκό!

Οι γυναίκες μπορούν να έρθουν σε οργασμό μόνο με ένα φιλί.

Το μεγαλύτερο σε διάρκεια, φιλί στον κόσμο δόθηκε από ένα ζευγάρι στη Ταϊλάνδη, το οποίο φιλιόταν για περισσότερες από 46 ώρες.

Οι άντρες που φιλάνε το έτερον τους ήμισυ πριν φύγουν για δουλειά έχουν κατά μέσο όρο μεγαλύτερο εισόδημα από αυτούς που δεν το φιλάνε.

Τα φιλιά σε πολλές περιπτώσεις είναι απαγορευμένα βάση νόμου.

 Κάποιες πολιτείες της Αμερικής διέπονται από ειδικούς νόμους περί φιλιών:

* Στην Indiana απαγορεύεται ένας άνδρας με μουστάκι να φιλά τακτικά άλλους ανθρώπους.

* Στο Hartford, Connecticut, απαγορεύεται στους άνδρες να φιλούν δημόσια τις συζύγους τους την Κυριακή.

* Στη Logan County, απαγορεύεται στους άνδρες να φιλούν μια γυναίκα όταν εκείνη κοιμάται.

Η φυσικοχημεία του φιλιού

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το φιλί απελευθερώνει τους ίδιους νευροδιαβιβαστές -χημικά μηνύματα στον εγκέφαλο- όπως αυτοί που εκλύονται όταν επιδιδόμαστε σε έντονη σωματική άσκηση. Η λειτουργία αυτή κάνει την καρδιά μας να χτυπά πιο γρήγορα και την αναπνοή μας να γίνεται πιο βαθιά και ασύγχρονη. Εξηγείται, έτσι, ότι -όπως έχει μετρηθεί- με ένα φιλί διάρκειας ενός λεπτού ένας μέσος άνθρωπος «καίει» περί τις 26 θερμίδες. Επιπλέον, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα φιλιά φέρουν «επιγενετικές φερομόνες», ουσίες σημαντικές για την υγεία και την ψυχολογία μας, οι οποίες, μάλιστα, μειώνουν το στρες.

Οι ανθρωπολόγοι δεν έχουν φθάσει σε ομοφωνία σχετικά με το αν το φιλί είναι μια επίκτητη συμπεριφορά ή αποτελεί ενστικτώδη ενέργεια. Το φιλί συναντάται, εκτός από τους ανθρώπους, σε πολλά ζώα, κυρίως σε θηλαστικά.

Τα φιλιά στον κινηματογράφο:

Εδώ θα δείτε κινηματογραφικά φιλιά που αποτελούν και από τις δυνατότερες σκηνές των φιλμ.

From Here To Eternity (1953)

The Empire Strikes Back (1980)

The Notebook (2004)

Casablanca (1942)

Breakfast At Tiffany’s (1961)

Gone With The Wind (1939)

Some Like It Hot (1959)

Lost In Translation (2003)

Bridget Jones’ Diary (2001)

Pretty Woman (1990)

– Το μεγαλύτερο φιλί της μεγάλης οθόνης: Το πρώτο μακράς διάρκειας φιλί του κινηματογράφου μετρά 3 λεπτά και 5 δευτερόλεπτα και έχει δοθεί ανάμεσα στους Jane Wyman και Regis Tommey, στην ταινία του Lewis Seiler «You’re in the Army Now» (1941). Το ρεκόρ αυτό έσπασε το 2005 η ταινία «Kids in America» με το φιλί ανάμεσα στους Holden Donovan και Charlotte Pratt που διάρκεσε 5 λεπτά και 57 δευτερόλεπτα.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε και την πρωτοποριακή ταινία «The Kiss» (1963), του Andy Warhol, στα πενήντα λεπτά της οποίας διάφορα ζευγάρια δίνουν ασταμάτητα, παθιασμένα φιλιά.

Και για το τέλος αφήνω την τελευταία σκηνή, από το πολυαγαπημένο μου Cinema Paradiso ,που ο πρωταγωνιστής, βλέπει μονταρισμένες, όλες τις κομμένες σκηνές φιλιού, από τα φιλμ που παίζονταν όταν, ήταν παιδί στον τοπικό κινηματογράφο, γιατί θεωρούνταν ανάρμοστα.

Όπως και να το κάνουμε σε όποια εποχή και αν είμαστε, το φιλί θα είναι πάντα ,ο ακαταμάχητος πρωταγωνιστής, αναμεσά στους ανθρώπους με πολλές διαφορετικές ερμηνείες και πρόκληση ποικίλων συναισθημάτων .

Μοναδικό ορόσημο που πολλές φορές, μπορεί να φέρνει στο νου και γλυκόπικρες αναμνήσεις, αλλά παραμένει ακαταμάχητο!